Multiple Skleroz’da Yalancı Atak

Semptom alevlenmesi hastalığın seyri ile ilgili olmayabilir. Artan vücut ısısı (ateş, aşırı egzersiz, sauna vb.), ateş yokluğunda bile enfeksiyon (grip, idrar yolu, sinüs ve cilt enfeksiyonları gibi), travma, cerrahi, yeni ilaç kullanımı, diğer tıbbi durumlar (şeker hastalarında yüksek kan şekeri gibi) ve psikolojik stres gibi durumlarda ortaya çıkıyorsa yalancı ataktan veya yalancı şiddetlenmeden bahsedilebilir. Bunun altında yatan neden bağışıklık sisteminin yeni aktivitesinden değil, daha önceki bir atağa bağlı hasar olabilir. Yalancı atak, MRG’de aktif bir MS lezyonu ile ilişkili değildir.  Birçok kişinin MS semptomları yoğun stres dönemlerinde veya sonrasında kötüleşebilir. Ortaya çıkan bu belirtiler herkes için farklı olabilir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar;

  • Eğer kötüleşen semptomlar dalgalanıyorsa ve özellikle tamamen düzelip sonra tekrar dönüyorsa, bu bir yalancı atak işaretidir.
  • Eski semptomların nüksü yalancı atakta daha yaygındır. 
  • Nadiren merkezi sinir sistemindeki bir lezyonun mevcut semptomların tümüne neden olabileceği bir yer olmadığından; yaygın vücutta görülen belirti bulgular da yalancı atağı daha çok düşündürmektedir.

İlimizde yaşanan üzücü doğal olay ve akabinde ortaya çıkan maddi ve manevi etkilerinin bu tür yalancı atak veya yalancı şiddetlenmelere neden olabileceğini unutmamak gerekir.

Bir daha tekrarlaması ümidiyle başta Elazığ halkı olmak üzere milletimize geçmiş olsun…